חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:05 י"ב בניסן התשפ"ד, 20/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

כשהכוהנים מברכים
פינת ההלכה ומנהג


מאת: הרב יוסף שמחה גינזבורג
מדורים נוספים
שיחת השבוע גליון 1376 - כל המדורים ברצף
הכותל איננו זירת הפגנות
יש חדש
העפר שבקרקע המשכן
תעניות וסיגופים
להתוודות ולהחזיר
להיות עסוקים
שרשרת זהב
דווקא אנחנו?
ברית במחתרת, פדיון בירושלים
כשהכוהנים מברכים

שאלה: מה צריך הציבור לעשות בשעת ברכת כוהנים?

תשובה: מצוות עשה מן התורה שיברכו הכוהנים את ישראל בכל יום בנשיאת כפיים, שנאמר (במדבר ו,כג): "כה תברכו את בני ישראל". יש פוסקים הסבורים שגם הציבור המאזין לברכה הוא בכלל המצווה עצמה, אך הריטב"א כתב שיש להם מצווה (רק) בהיותם מסייעים לכוהנים לקיים את מצוותם.

ברכת כוהנים אינה אלא פנים כנגד פנים, ולכן העם שאחורי הכוהנים אינם בכלל ברכה, אבל מי שמצוי לפניהם ומצידיהם "אפילו מחיצה של ברזל אינה מפסקת בין ישראל לאביהם שבשמים", ובלבד שיַפנו את פניהם כלפי הכוהנים.

המתפללים שמקומם בכותל המזרח צריכים ללכת לאמצע בית-הכנסת או לצדדיו ולעמוד מול הכוהנים. רק 'העם שבשדות', מכיוון שהם אנוסים, שטרודים במלאכתם ואינם יכולים לבוא לבית הכנסת, נכללים בברכה אפילו אם הם מאחורי הכוהנים.

על הציבור לכוון לשמוע את הברכה (ואין לומר ברכות או פסוקים בשעה שהכוהנים מברכים), ולא יסתכלו בכוהנים, כדי שלא יסיחו דעתם. לכן נהגו הכוהנים בקהילות רבות לשלשל את הטלית על פניהם וידיהם, כדי שלא יוכלו להסתכל בעם, ולא העם בהם, לא בפניהם ולא בידיהם, ואף המתפללים מושכים את הטלית ומכסים בה את הפנים.

אין הציבור עונה אמן (על ברכת "אשר קידשנו במצוותיו וציוונו לברך..", ועל שלוש הברכות שבברכת כוהנים) עד שתכלה הברכה מפי הכוהנים.

מקורות: סוטה לח-לט. רמב"ם הל' תפילה פי"ד. ריטב"א סוכה לא,ב. טושו"ע סי' קכח סכ"ג-כו ונו"כ, ושו"ע אדמו"ר הזקן שם סעיפים: כט,לא,לז,לט. ביה"ל ריש הסימן, ופסקי תשובות הע' 4.


 

   
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)