חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:12 זריחה: 6:10 ח' בניסן התשפ"ד, 16/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

ואף-על-פי-כן השכונה קמה
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע גליון 1273 - כל המדורים ברצף
לחזור לאמיתות ששת הימים
חדש על המדף
ספירה שהיא 'הרמת ראש'
נשיאת ראש
המטבע היקר
כמו סיר ומכסה
הנקודה היהודית
ירושלים הפנימית
ואף-על-פי-כן השכונה קמה
פדיון הבן

ביום רביעי השבוע אמורה להתקיים חנוכת השלב השני של שכונת מעלה הזיתים בירושלים. בשכונה מתגוררות כעת כשבעים משפחות, ובהמשך היא אמורה לאכלס כמאה ועשרים משפחות. מאחוריה מסתתר סיפור היסטורי מרתק, רווי מאבקים משפטיים ומדיניים.

הכול החל לפני מאה ושלושים שנה, בימי השלטון הטורקי בארץ-ישראל. שני כוללים חסידיים, 'כולל חב"ד' ו'כולל ווהלין', קנו קרקע בהר-הזיתים כדי להרחיב את בית-העלמין, אולם הטורקים לא אישרו את ייעוד הקרקע. הבעלות הייתה רשומה בפועל על שמו של הרב משה ויטנברג, חסיד חב"ד. גם בהמשך, בימי השלטון הבריטי, נאסר על היהודים להפוך את המקום לבית-עלמין. הרב שמואל סלנט, אב בית-הדין בירושלים, החל לגדל בשטח גידולים, לקיום המצוות התלויות בארץ.

ה'טאבו' זויף

בימי השלטון הירדני השתלט ערבי מקומי על הקרקע ואף זייף מסמכי בעלות, והסתייע בגורם ירדני רשמי. אחרי מלחמת ששת הימים ושחרור ירושלים בא הערבי אל ראש-העיר אז, טדי קולק, והציע את הקרקע למכירה.

ראש-העיר חיבר את הערבי עם אוניברסיטה נוצרית בארה"ב, ואנשיה כבר עמדו לחתום על העסקה. אבל אז חשו בעיריית ירושלים שיש כאן תרמית ועירבו את אנשי 'כולל חב"ד'. אלה שכרו מיד עורך-דין, ואחרי קרב משפטי פסק בית-המשפט העליון בשנת תשד"מ (1984) שהשטח שייך לכוללים החסידיים.

מעורבות של הרבי

בשלב הזה נכנס לתמונה מתי דן, יו"ר 'עטרת כהנים', שאליו פנו נציגי הכוללים בשאיפה למצוא רוכש לקרקע, שיהפוך אותה למקום מגורים ליהודים. "עשינו מאמצים גדולים למצוא אדם מתאים", מספר מתי השבוע. "חששנו שכל יום שעובר מסכן את הבעלות, שכן הערבים החלו לפלוש לשטח".

דן מספר שהרבי מליובאוויטש היה מעורב במשפט על הקרקע: "עורך-הדין נפתלי מיכאלי, שהתעסק בנושא, גילה לי שהרבי התעניין בכל פרט במהלך המשפט ויותר מכך – הוא אף כתב הערות בכתב ידו על דפים הקשורים לסוגיות המשפטיות". בסופו של דבר איל-ההון היהודי הד"ר ארווינג מוסקוביץ' רכש את הקרקע.

שכונה שוקקת

אך הסיפור לא נגמר כאן. עיריית ירושלים בדקה אפשרות לייעד את המקום למבני ציבור בעבור האוכלוסייה הערבית. "פנינו אל שר הפנים אז והסברנו לו את משמעות הדבר", מספר דן. "הוא נעתר והציל את השטח. האישור להקמת שכונה יהודית התעכב אצל כמה משרי הפנים, ואפילו ארה"ב התערבה וניסתה להטיל וטו על האישור. לפני קצת יותר מעשור החלה הבנייה בפועל".

השכונה המרהיבה משקיפה לעבר הר-הבית והעיר העתיקה. "לפני כמה שנים החל השלב הראשון של אכלוס משפחות, ובעת באחרונה משסיימו לבנות את השכונה", מספר דן. "היהודים שקנו אז את הקרקע כדי לקבור בה מתים - זכו שעל החלקה הזאת הוקמה שכונה ובה חיים יהודיים שוקקים".

דן מוסיף לקדם פרוייקטים יהודיים בעיר העתיקה. הוא מספר כי בשנת תשל"ט זכה למענה מיוחד מהרבי שבו הוא מתבטא על ירושלים: "ירושלים דתורה שבכתב ודתורה שבעל-פה, המכונה העתיקה, הנראה עמה והסמוך לה".


ניצחון יהודי: שכונת מעלה הזיתים בירושלים המזרחית


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)