חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:06 י"א בניסן התשפ"ד, 19/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

'אבן הטוען' המודרנית
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
נושאים נוספים
שיחת השבוע גליון 1271 - כל המדורים ברצף
גמילות חסדים בלי ריבית
יש חדש
ריבית ותחיית המתים
הונאה
ריבית לילה
נשמה וגוף
ניקוי האמת
"למה ניגרע!"
'אבן הטוען' המודרנית
מנהגי פסח שני

מה אתם עושים אם מצאתם ברחוב חפץ שאין בו שם או מספר טלפון? מה הסיכויים שלכם להשיב את האבֵדה לבעליה? בדרך-כלל מסתפק המוצא בתליית מודעה בבית-הכנסת שלו, אבל בימינו ייתכן שתושב הדרום איבד חפץ בצפון ולהפך, ואין שום סיכוי שיראה את המודעה בבית-כנסת אי-שם. יש אפשרות לפרסם מודעה בעיתון, אבל הדבר כרוך בהוצאה כספית.

כל ילד שלמד את פרק 'אלו מציאות' מכיר את 'אבן הטוען' בירושלים, שבה היו מכריזים על אבֵדות ומציאות. זו הייתה הדרך בימי המקדש לחבר בין מי שמצא אבֵדה למי שאיבד אותה. אחרי החורבן תיקנו שדיי להכריז בבתי-הכנסת ובבתי-המדרש. עם התפתחות אמצעי התחבורה נעשתה השבת אבֵדה משימה קשה יותר ויותר.

ניצול הטכנולוגיה

אבל דווקא התפתחות הטכנולוגיה הביאה פתרון לבעיה. לפני ארבע שנים השיק הרב אורי בריליאנט (32) מבית-שמש אתר אינטרנט ייחודי ושמו 'איבוד' (ebood.co.il). "האתר הוא בבחינת 'אבן הטוען' מודרנית, שבו אפשר לפרסם ללא תשלום מציאות ולאתר אבֵדות", אומר בריליאנט. "מיום הקמתו פורסמו באתר יותר מ-6500 מודעות על אבֵדות ומציאות, וקצב המודעות גובר עם הזמן".

מניין צץ הרעיון? "מאז היותי ילד חשתי תסכול כאשר מצאתי חפצים ולא הצלחתי לאתר את בעליהם", הוא אומר. "הרגשתי שאנו בעצם מחמיצים מצווה בתורה. עם התפתחות הרשת המקוּונת והאפשרות לקשר בין אנשים ללא עלות ובקלות מדהימה, צץ בראשי החלום להקים אתר השבת אבֵדה. לפני כמה שנים למדתי בניית אתרים, וברוך השם בתוך כמה חודשים היה האתר באוויר".

התמונות האחרונות

ברשימת הפריטים שאבדו או נמצאו מאות זוגות תפילין, מצלמות לסוגיהן, טלפונים, ארנקים, תכשיטים, תיקים, בעלי-חיים ועוד. יש גם אבֵדות יוצאות-דופן: סד לשיניים, שקית סוללות, שקית מצרכים, מכשיר שמיעה, פאות, מגפון וכלי-נגינה. יש גם אבֵדות מרגשות, כמו מצלמה ובה התמונות האחרונות של אחות שנפטרה, ומצלמה שאבדה בזמן הגירוש מגוש-קטיף.

"קשה לדעת מי הצליח למצוא, אך בכל יום מגיעים מכתבי תודה מרגשים", אומר הרב בריליאנט. הנה ציטוט מאחד המכתבים: "חודש אחרי החתונה נעלמה לנו טבעת הנישואין. רק אחרי חצי שנה שמענו על האתר ומיד מצאנו בו הודעה שהתאימה לתיאור. יצרנו קשר עם הצדיק, נפגשנו, ואכן - זו הטבעת!". אדם אחר כותב: "בזכותכם מצאתי את התפילין שלי שאבדו לפני כחודש".

ומי כעמך ישראל

מגוון האבֵדות המתפרסמות באתר מביא את הרב בריליאנט לחוש את מעלתו של עם-ישראל. "גם יהודים שאינם שומרי מצוות מתאמצים להשיב אבֵדה לבעליה", הוא אומר. "יהודים אוהבים להשיב אבֵדות שלא על-מנת לקבל פרס. באתרים דומים בחו"ל יש אפשרות לציין תגמול כספי שיקבל המוצא. בארץ האפשרות הזאת לא עלתה כלל על הדעת".

השימוש החיובי שהוא משתמש בטכנולוגיה אינו מסתיים בהפעלת אתר 'איבוד' בלבד. את מרבית יומו הוא מקדיש לאתר שיעורי 'הדף היומי', שבו הוא מוסר שיעורים. "מטרתי לאפשר לציבור לנצל רגעים קצרים בעבודה או בדרך אליה כדי ללמוד את 'הדף היומי' בצורה מסודרת".


אלו מציאות. בריליאנט בביתו, השבוע


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)