חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:12 זריחה: 6:10 ח' בניסן התשפ"ד, 16/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

הפיוטים מעוררים את הנשמה
חיים יהודים

מדורים נוספים
שיחת השבוע גליון 1235 - כל המדורים ברצף
חיבור לשורשים בסיס לאחדות
יש חדש
פסוקים בעלי מסר לימים האלה
הקהל
להעלים ולסלוח
מכר את הרבנות
תשובה שמביאה גאולה
תשובה בכל עת
הפיוטים מעוררים את הנשמה
הכנות לחג ולשבת

ערב מערבי חודש אלול. הפייטן משה חבושה מחנה את רכבו בעיר מודיעין, ליד בית-הכנסת הגדול, שאליו הוזמן. הוא יוצא מהרכב ומרגיש נגיעה קלה בכתפו. אברך עטור זקן מלא מחייך אליו. "אתה מזהה אותי?", שואל האברך. משה נזקק לכמה רגעים עד שהוא נזכר. זה היה אחד מתלמידיו לשעבר באוניברסיטה העברית בירושלים. הוא נדהם מהשינוי שחל בו. השניים מתחבקים דקות ארוכות ופוסעים יחדיו אל בית-הכנסת, לאמירת ה'סליחות'.

שנים מסר משה שיעור שבועי על פיוטים לתלמידי האוניברסיטה. "התלמידים לא באו מרקע דתי, אולם הפיוטים משכו את ליבם", מספר חבושה. "החשיפה לעולם הפיוטים ולתכנים שמאחוריהם גרמה לכמה מהתלמידים לחזור אל המקורות. אותו אברך היה אז צעיר לא-דתי לחלוטין, וכיום הוא יהודי ירא-שמים ומדקדק במצוות".

פיוטים מילדות

משה (48) נולד בירושלים והוא מחובר אליה בכל נימי נפשו. כבר בעודו בן אחת-עשרה היה מצטרף ל'שירת הבקשות', הנאמרת בכל שבת בבתי-הכנסת הספרדיים. "סבי היה חזן שנים רבות בבית-הכנסת בבגדד", הוא מספר.

בנקוף השנים התמקצע וביסס את עצמו כאחד מגדולי הפייטנים בעולם. משה למד את השירה הספרדית-ירושלית, המצרית והחלבּית. הוא שימש חזן במאות בתי-כנסת בארץ ובעולם, אך בימים הנוראים הוא מקפיד להישאר בארץ ודוחה הזמנות מפתות מאוד מבתי-כנסת בעולם. "חסידים היו נוסעים ימים רבים כדי להיות בחגים במחיצת רבותיהם. גם אני רוצה להיות במחיצת הרב שלי, כאן בירושלים. לעולם לא אעזוב את הארץ בימים הנוראים", הוא מצהיר.

מעמד שנצרב

מכל מעמדי התפילה שבהם השתתף הוא מתרגש במיוחד מדי שנה בשנה באמירת הסליחות בערב יום-הכיפורים, ברחבת הכותל המערבי. הרחבה מתמלאת עשרות-אלפי יהודים, מכל רחבי הארץ. משה עומד על בימה לצידם של גדולי תורה ורבנים ידועי-שם. "קשה לתאר במילים את עוצמת החוויה הרוחנית כשאני מפייט מול קהל עצום כזה, שאומר את ה'סליחות' בערב היום הקדוש", אומר משה בהתרגשות.

בימי חודש אלול הוא עובר לפני התיבה בבית-הכנסת של הרב עובדיה יוסף בשכונת הר-נוף בירושלים. "אני החזן והתוקע בבית-הכנסת. יש לנו קשר מיוחד מאוד. הרב מבין בפיוטים, ובכל פעם משבח אותי. פעם אחת שאלתי אותו איך היה, והוא השיב: 'יותר מדיי בסדר'... גם רבנים ספרדים אחרים נהנים משירתי. אני מקפיד מאוד להיצמד לשירה המקורית שעברה אצלנו מדור לדור", הוא אומר.

שמירה על המסורת

בימות החול משה מלווה את שירתו בכינור או בעוּד. יש לו גם תכנית שבועית ברדיו 'קול ברמה'. "אני מפייט ומביא מדרשים לפרשת השבוע. פעם אחת פגש אותי יהודי שהחל לשמור מצוות ואמר לי כי החל להתקרב בעקבות האזנה לפיוטים שלי", הוא מספר. כאשר אינו מפייט הוא יושב בבית-המדרש הסמוך לביתו והוגה בתורה. "העולם שלי הוא התורה והפיוט", אומר משה.

כואב לו שהמוזיקה המזרחית של היום השתנתה. "אני שומע לפעמים פייטנים שמנסים להיות מודרניים, משנים את הנעימות ומשלבים כלים חשמליים", הוא קובל. "זה לא מוסיף כלום, להפך. אני מתעודד שגדל היום דור של בני-תורה ספרדים שמקפידים על קוצו של יוד בפיוטים".

משה חבושה: לשמור על מקוריות הפיוטים


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)