חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:05 י"ב בניסן התשפ"ד, 20/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

מי מטפל בגניזה שלכם?
חיים יהודים


מאת: אליעזר שולמן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1160 - כל המדורים ברצף
לא רק השקטת המצפון
יש חדש
פעולתו של המזבח
צניעות וענווה
איך מתרוממים
השכן ברכבת
קרבנות לעתיד
אדם צריך להתבונן
מי מטפל בגניזה שלכם?
מצות בעבודת-יד

סיימתם לקרוא את העלון הזה, מה אתם עושים בו? יש השומרים את העלונים או כורכים אותם, אבל רוב הקוראים מניחים את העלונים באחד ממכלי הגניזה. ומה הלאה? האם שאלתם את עצמכם מי מטפל בהררי הגניזה ומה עושים בה?

ימי הניקיון לפסח מייצרים כמויות אדירות של גניזה. "אנשים מנקים את הבית לקראת הפסח, עושים סדר בארונות, ומעבירים הרבה חומר לגניזה", מסביר הרב אליעזר בונדהיים, יו"ר הגניזה הכללית. "אנחנו עושים מאמץ אדיר לאסוף את דברי הגניזה ולטפל בהם כהלכה".

הגבאים כעסו

לעיסוק הזה הגיע בשנת תשמ"ו (1986), כשהתגורר בשכונת בית וגן בירושלים. באותם ימים אירעו בשכונה כמה טרגדיות, ונערכו כינוסים שבהם חיפשו מה לתקן בתחום הרוחני. אחד הנוכחים העלה את עניין הגניזה, המושלכת סמוך לבתי-הכנסת ואין מי שדואג לטמון אותה באדמה, כדין ההלכה. "אנשים היו מביאים לבתי-הכנסת את דברי הגניזה שהצטברו בבתיהם", הוא אומר. "הגבאים כעסו על שהופכים את בתי-הכנסת לאתרי גניזה, והיו מוציאים את ארגזי הגניזה החוצה ומשאירים אותם שם. דברי קודש התגוללו בחוצות, בהעדר טיפול הולם".

בונדהיים החליט לנקוט יוזמה. "הקמתי בשכונה מתקן דומה למכלי האגודה למען החייל, המשמשים לאיסוף עיתונים, והציבור נקרא להכניס לשם את דברי הגניזה", הוא מספר. עד מהרה הגיעו פניות מעוד שכונות בירושלים ובעקבותיהן מהארץ כולה. בתחילה היה מפנה את הגניזה ברכבו הפרטי, ואט-אט המערכת גדלה והתרחבה.

אגרה לפי משקל

כיום מכלי הגניזה מפוזרים בכל הארץ. משאית מיוחדת פוקדת בכל יום עיר אחרת ברחבי הארץ ואוספת את הגניזה. שמונה אנשים עובדים באיסוף הגניזה, במיונה ובהטמנתה. "כבר יותר מעשרים שנה אני עוסק בתחום הזה, שאליו נשאבתי בלי שהתכוונתי לכך", הוא אומר ומוסיף אנחה: "אבל הכמויות גדלות והולכות והעומס המוטל עלינו גדל אף הוא".

את דפי הגניזה אורזים בשקים וקוברים אותם באתר קבורה מיוחד, שהקצה לגניזה המשרד לאיכות הסביבה. קלפים של ספרי-תורה, תפילין ומזוזות מוטמנים בכדי פלסטיק מיוחדים, הנאטמים בסיליקון. כל שק ומֵכל נשקלים לפני קבורתם, כדי לקבוע את שיעור האגרה שהמדינה גובה על הקבורה.

פרסומות גנוזות

העומס גדל שכן מפרסמים עסקיים החלו להשתמש בפסוקים ובתפילות, והדבר מחייב את גניזת פרסומיהם. "באחת הערים מצאנו אלפי כרוזים שפרסם שרברב, ובהם תפילה לפרנסה. עכשיו עלינו לגנוז גם פרסומות של שרברבים", אומר בונדהיים. "יש דברים חמורים יותר. נגר מפרסם את רהיטיו, ובהם עמוד לחזן, שעליו מופיע הפסוק 'שיוויתי ה' לנגדי תמיד' עם השם המפורש. מי יודע כמה יהודים תמימים נכשלו והשליכו את השם המפורש לאשפה".

ומי מממן את הפעילות הענקית הזאת? שוב הוא נאנח. "יש מועצות דתיות שמקצות סכום מסויים לטיפול בגניזה", הוא אומר. "מעט כסף נאסף בקופות שבמתקני הגניזה. אבל ההוצאות רבות וההכנסות מעטות" (טל' 9740876-08).

הרב בונדהיים על רקע הטמנת הגניזה


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)