חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:12 זריחה: 6:10 ח' בניסן התשפ"ד, 16/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

אלפיים ספרים בשבעים שנה
חיים יהודיים


מאת: אליעזר שולמן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1113 - כל המדורים ברצף
תהיו קצת יותר בעדנו
יש חדש
להסיר חרון ולהביא טובה לעולם
אמת ושקר
בעלי סוד
רואים רחוק
צריכים לזעוק
אי-אפשר לרמות
אלפיים ספרים בשבעים שנה
ספירה של ספק

דקות של חרדה עברו על הרב שילה רפאל. הוא שהה עמוק במרתפי הווטיקן, בליבה של הספרייה הענקית הנמצאת במקום, ולפתע הבחין בכתב-יד של אחד מגדולי הדורות הראשונים, שמבאר אחת ממסכתות הש"ס. כתב-היד היה חשוב ביותר להבנת דבריו של אותו מפרש. הרב רפאל ידע כי נקרתה לפניו הזדמנות חד-פעמית לגאול את כתב-היד מאובדן לעולמים. גם היה ברור לו שאם ייתפס, תפרוץ שערורייה בין-לאומית. כותרות העיתונים ידווחו על בנו של חבר בממשלת ישראל שניסה לגנוב עתיקות מתוך ספריית הווטיקן.

הוא חשב רגע ואז הביט ימינה ושמאלה, ניצל רגע של חוסר תשומת-לב מצד השומר שהופקד עליו, והטמין את כתב-היד בחיקו. כמה ימים לאחר מכן כבר ישב במשרדו שבירושלים ועסק במרץ בפענוח כתב היד, לקראת הוצאתו לאור.

ספריית היסוד

הרב יהודה רפאל, יו"ר מוסד הרב קוק ובנו של הרב שילה רפאל (שנפטר באמצע שנותיו), מספר את הסיפור הבלתי-ייאמן כדוגמה למאמצים העילאיים שנעשו על-ידי מוסד הרב קוק להוציא לאור את כתביהם של גדולי ישראל, שלא ראו עד אז את אור הדפוס.

השבוע מוסד הרב קוק חוגג שבעים שנות יצירה תורנית, והוא מציין אותן בפתיחת יריד הספרים המסורתי, הנערך מדי שנה מיד לאחר חג-הפסח, זה עשרים וחמש שנה, ובו נמכרים ספרי המוסד בהנחות גדולות. את המוסד הקים, בשנת תרצ"ז, הרב יהודה-לייב מימון, ממייסדי 'המזרחי' בארץ-ישראל, השר הראשון לענייני דת, וסבו של אביו הרב שילה רפאל. 45 אלף ספרים מספרייתו של הרב מימון היו אבן-היסוד למוסד, ובאמצעותם נפתח צוהר לכתבי-יד רבים שהיו עלומים ופזורים ברחבי העולם.

כתבי-יד נדירים

הרב שילה רפאל ניצל את ייחוסו האישי כדי לפתוח שערים אשר היו נעולים בדרך-כלל, וכך להגיע לכתבי-יד נדירים, או לפענוח של דברים סתומים, שנתבררו לאחר עיון בכתב-היד המקורי כטעות סופר או כהשמטות הצנזורה. אישים תורניים רבים נשלחו מטעם מוסד הרב קוק לרחבי העולם, לרכוש כתבי-יד נדירים או לפחות לעיין בהם. כך נבנה אוצר רב-ערך להבנת התורה.

בחסות מוסד הרב קוק פועלים כמה וכמה מפעלים של הוצאה לאור, כמו מכון הרמב"ם, שמוציא לאור את רמב"ם לעם, מכון לחסידות ולחקר גדולי וראשי החסידות, ועוד. עד עתה הוציא-לאור המוסד למעלה מאלפיים ספרים, בכל תחומי היהדות, ואין לך בית יהודי שאין בו מספרי המוסד.

כינוס שנתי

מדי שנה מקיים מוסד הרב קוק את הכינוס לתורה שבעל-פה, שנמשך שלושה ימים ונדונות בו סוגיות הלכתיות אקטואליות. בכינוס משתתפים אישים תורניים ידועים, ותוכנו מופיע לאחר מכן בספר. כך נשתמרו חידושי הלכה רבים, שהתפרסמו בפעם הראשונה בכינוס.

"הפצת הספרות התורנית היא אבן-היסוד של קיומנו", אומר יהודה רפאל. "אחת לשנה אנחנו מקבצים את כל הספרים התורניים שהוצאנו לאור, ומוכרים אותם במחירי עלות, ויש שאף פחות מזה, כדי שגם מי שקשה לו יוכל ליהנות מספר תורני חדש שבו יוכל לעיין וללמוד".

הרב יהודה רפאל: "ספר חדש לכל יהודי"


 
תגובות
1.
ראו הבהרה לכתבה זו
רז-06/05/08 14:17

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)