חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:05 י"ב בניסן התשפ"ד, 20/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

לראות קול שופר
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1708 - כל המדורים ברצף
מן המיצר יבוא המרחב
יש חדש
אלקנה וחנה, שתי גישות
ראש השנה
סיבת הבהלה
פתגם המלך
פתקי עיזים ובהמות
הבקשה: מלוך על העולם
לראות קול שופר
סדר התקיעות

התיירים שמבקרים בסטודיו של אברהם-אריה לוונטל בצפת נזקקים לקצת זמן כדי להבין לאן נקלעו. אחרי שיחת הסבר עם האמן, הם עומדים ומביטים ארוכות בציורים. אלה לא ציורי בני-אדם ונופים, גם לא בעלי-חיים וחפצים, אלא – קולות.

לוונטל (50) נולד בדטרויט, במשפחה דתית. בהיותו נער בקולג' במישיגן נקלע לידו ספר קבלה, ומאז השתנו חייו. "הספר משך אותי מאוד", הוא נזכר באותו רגע מכונן. הוא צלל לעומקה של תורת הקבלה והיה מרותק מהעולמות שגילה. בהמשך הלך ללמוד במכון היוקרתי לאמנות של שיקגו, אבל האש שספר הקבלה הצית בו משכה אותו לעלות לארץ. תחילה התגורר בערד, וכעבור חצי שנה עבר לצפת. מאז הוא שם, עושה אמנות המשלבת מוטיבים קבליים.

הטכנולוגיה פוגשת אמנות

בראש השנה נעמוד ברתת ונקשיב לתקיעות השופר. לוונטל מנסה לא רק לשמוע אלא גם לראות את הקולות ולצייר אותם. הוא משתמש בתוכנות דיגיטליות, שהופכות את צלילי השופר לתמונות ויזואליות. עליהן הוא מוסיף את יצירותיו, פרי מכחולו, שבהן מוטיבים המבוססים על הקבלה.

הוא מצייר מגוון ציורים בנושאי קבלה, אבל השופר זוכה למספר הציורים הגדול ביותר בסטודיו. על השאלה כמה ציורי שופרות כבר צייר הוא משיב באמירה "אין לי מושג". ציוריו מנסים להמחיש את מאה הקולות שתוקעים בראש השנה, לצד משמעותם הפנימית-רוחנית. "אני לומד את תורת בעל ה'סולם', ולמעשה הרעיונות בציורים שלי באים משם", הוא מספר.

התלהבות מפנימיות התורה

התשוקה הגדולה של לוונטל לצייר עוד ועוד ציורים המבוססים על תקיעות השופר נובעת גם מהקשר של השופר לגאולה. "יש מדרש האומר כי שלושה ימים לפני ביאת המשיח יתקע אליהו הנביא בשופר על ראש ההרים, כדי לבשר את בשורת הגאולה", הוא מסביר. "לבעל ה'סולם' יש הסבר על המשמעות הפנימית המחברת בין אליהו הנביא לתקיעת השופר, והדברים האלה תפסו אותי".

ואיך התיירים מקבלים את השילוב הזה בין קולות, ציורים ורעיונות קבליים? לוונטל: "אנשים שבתחילה אינם מבינים כלום בנושא מתלהבים פתאום מפנימיות התורה. הם מרותקים לשמוע, על קצה המזלג, כמובן, את רעיונות תורת הקבלה. ואז הם מביטים על הציורים בעיניים אחרות לגמרי".

שוכח הכול

לא מכבר הוצגו ציוריו הייחודיים על השופר גם בתערוכה בירושלים. "התרגשתי בעצמי למראה האוסף הנבחר של יצירות השופר", מספר לוונטל וחיוך רחב עולה על פניו. אחד הציורים הייחודיים באותה תערוכה היה קולות השופר של הרב הצבאי הראשי שלמה גורן, בכותל המערבי, עם שחרורו ההיסטורי במלחמת ששת הימים. הקולות עובדו לצורות ולצבעים.

התגובות שקיבל חיממו את ליבו והסבו לו סיפוק רב. "אנשים שראו את הציורים ופיתחו איתי שיחה על מה שעומד מאחוריהם, ענייני תורת הקבלה, אמרו לי שקיבלו חשק ללמוד תורה", הוא משתף. ומה הוא עצמו מרגיש בתקיעות השופר בראש השנה? "אני שוכח הכול ומנסה להתרכז בתקיעות", הוא משיב וחותם את שיחתנו.


רואה קולות. לוונטל ואחד מציורי השופר


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)