חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:12 זריחה: 6:08 ח' בניסן התשפ"ד, 16/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

מסירות נפש במרוקו
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1566 - כל המדורים ברצף
תודעה בת אלפי שנים
יש חדש
הישנות החלומות בלי הסבר
יין ישן
המחשה קרה
מר ולא רע
"סעי לווינה"
לקבץ אחד-אחד
מסירות נפש במרוקו
בעד טעויות משלמים

"גדלנו בבית שהיה בו עוני. היו שבתות שסעודת השבת הייתה קופסת סרדינים אחת לכל בני הבית. לימים הבנתי שאבא העביר את כל המשאבים לענייני החינוך. כשקיבל עשרה דרהם (מטבע מקומי) חשב מיד שבכסף הזה אפשר לקנות עוד סידור או חומש, ולשלם משכורת לעוד מלמד".

הדובר הוא הרב אליהו מטוסוב (62), יליד קזבלנקה שבמרוקו, המתגורר כיום בשכונת קראון-הייטס בניו-יורק. הוא מעלעל בהתרגשות בדפי הספר 'חב"ד במרוקו', המתעד את עבודתם הכבירה של שלוחי הרבי מליובאוויטש במדינה הצפון אפריקנית, ובהם אביו, רבי שלמה מטוסוב ע"ה. זה סיפור חייו של אביו, ולמעשה סיפור חייהם של אלפי יהודי מרוקו, שחייהם הרוחניים ניצלו בזכות פעילות השלוחים.

מול הארגונים העשירים

הרב אליהו, בנו השלישי של הרב מטוסוב, הוא כיום אחד מראשי מערכת הוצאת הספרים 'קה"ת', במרכז חב"ד בניו-יורק. במרוצת השנים ההדיר ספרי חסידות רבים. "מרוקו הייתה המדינה הראשונה שאליה נשלחו שלוחי חב"ד אחרי שהרבי החל את הנהגתו, בשנת תש"י", הוא מסביר. "השלוחים שבאו למרוקו הקימו מאות מוסדות חינוך מוצלחים בכל רחבי המדינה".

למה היו צריכים לשגר שלוחים למרוקו? הרב אליהו: "במרוקו חיו כחצי מיליון יהודים. היהדות שלהם הייתה עשירה ומושרשת. אולם ארגונים 'מתקדמים' ראו בהם פוטנציאל נוח לחילון, ופתחו מוסדות חינוך, בשאיפה למשוך אליהם את הצעירים. רבני מרוקו התקשו להתמודד עם הארגונים הללו, שמאחוריהם עמדו משאבים עצומים. שלוחי חב"ד, שבאו עם כוחות מסירות הנפש שהיו ספוגים בדמם עוד מימי רוסיה הקומוניסטית, התייצבו מול המגמות האלה".

מי יושב תחילה

הרב אליהו זוכר היטב את מסירות הנפש של אביו ושל השלוחים האחרים במרוקו: "מעולם לא שמעתי מאבא מילה על הקשיים שאיתם התמודד. הוא היה חדור בשליחותו, בהצלת החינוך במרוקו. השלוחים, בעזרת רבני מרוקו, חוללו מהפכה אדירה בכל המדינה, והקימו מוסדות חינוך על טהרת הקודש ביותר משבעים עיירות וכפרים.

"הרב שלום משאש היה אומר על אבי: 'אהבת נפש אהבתיו'. בילדותי בא לקזבלנקה ה'בבא סאלי'. הצדיק לא רצה לשבת עד שאבא יתיישב, ומובן שאבא לא הסכים לשבת קודם שה'בבא סאלי' יֵשב. כך עמדו שניהם זמן רב עד ששניהם התיישבו"...

השליחות נמשכת

השליחות במרוקו נמשכת גם היום. "אחרי העלייה ההמונית של יהודי מרוקו יש שם כיום כאלפיים יהודים", הוא אומר. "נמצאים שם השליח הרב שלום איידלמן, הרבנית רייזל רסקין והרב דוד באנון, שמנהלים פעילות גדולה של לימוד תורה וקיום מצוות בעבור הצעירים".

על הספר החדש מספר הרב אליהו: "אחרי פטירתו של אבי מסרנו את המסמכים הרבים שברשותו לסופר ר' שניאור-זלמן ברגר, ובסיוע המשפחה יצא לאור הספר המתעד את פעולות חב"ד במרוקו ואת הקהילה המפוארת, לצד מכתבים של הרבי, שמהם עולה הדאגה האבהית והעמוקה לכל יהודי".


יהדות מפוארת. הרב מטוסוב והספר החדש


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)