חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:13 זריחה: 6:07 י' בניסן התשפ"ד, 18/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

הגניזה הפתח-תקוואית
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
נושאים נוספים
שיחת השבוע 1557 - כל המדורים ברצף
בין אדם לתרנגולת
יש חדש
לא לפחד מענקי המבול
תיבת נח
יהירות מסוכנת
מקור התענוגים
עשר אשרות
נביעת החכמות
הגניזה הפתח-תקוואית
הדור הבא

ר' יום-טוב גולדשמיד (62) סוקר במבטו את מאות פריטי היודאיקה באגף המעוצב להפליא בבית הכנסת 'חתם סופר' בפתח-תקווה. יש שם גביעים, חנוכיות, רימונים של ספרי תורה, מגילות אסתר, תעודות ברכת הבית, כריכות מתכתיות של סידורים עתיקים, קופסות בשמים להבדלה ועוד. כל פריט ופריט נבחר בקפידה, נוקה והוצב במקומו הראוי לו.

את האוצרות הללו הוא הוציא ממתקני הגניזה שהציב בעיר. הם הושלכו לשם על-ידי התושבים במרוצת השנים.

חשיבות הגניזה

"בית הכנסת שלנו הוא ה'איצקוביץ'' של פתח-תקווה", כך מגדיר ר' יום-טוב את המקום, הומה המתפללים. ארבעים שנה הוא משמש שם גבאי. "בית הכנסת הוקם בזמנו על-ידי יוצאי הונגריה. אחד מהם, יהודה פוגל ע"ה, תרם חלק מביתו בעבור בית הכנסת והשאר היסטוריה. הקהל גדל והמבנה התרחב, שופץ וחודש, וכיום משמש בית תפילה לרבים מבני העיר. בשעות הבוקר יש מניין לשחרית כל עשרים דקות".

בשנת תשמ"ו, כשהתפלל בבית כנסת בבני-ברק, נקלע לידיו הספר 'מנוחה וקדושה', שבו מובאים דברים על חשיבותה של גניזת דברי קודש. "הדברים מאוד נגעו לליבי והחלטתי לעשות מעשה", הוא אומר. "הצבתי בחצר הבית ארון קטן, ובו הנחתי כל דבר שהיה ראוי לגניזה; דפים עם שם השם, עלוני קודש וכדומה".

טלפונים בהולים

הוא החל לדבר על העניין עם חברים ומכרים ונוכח שאין מוּדעות לחשיבות הגניזה. "בני-אדם היו שמים את הגניזה תחת מדרגות הבית, בגגות של בתי כנסת וכדומה. הכנתי במו ידיי מתקן מיוחד והצבתי אותו במקום מרכזי בעיר. מתקן גרר מתקן, ולימים הוצבו כארבעים (!) מתקנים, ואני מטפל בכל מערך הגניזה, מהאיסוף ועד הקבורה. אפילו קניתי משאית מיוחדת לצורך המיזם". את הגניזה  קבר בתחילה בבארות עתיקות ובהמשך באתר ברקת מול שוהם.

לא אחת נתקל ברגעים דרמטיים. "מצלצלים אליי אנשים בבהלה שזרקו בטעות פריט יקר ערך לגניזה. לפעמים הייתי צריך לחפש במעמקי המשאית, לפעמים במתקנים עצמם, והיו פעמים שהפניתי את הפונים לאתר קבורת הגניזה. זכור לי מקרה שמישהו זרק בטעות טופס לוטו זוכה. עברתי על כל מתקן הגניזה כדי למצוא את הטופס. היו פעמים שאנשים השליכו בטעות מסמך יקר, חידושי תורה, או צרור מפתחות, ולא הצליחו לאתרם".

זקני ירושלים מספרים

ואיך הגעת לחפצים? הוא מחייך: "גיליתי שבין חפצי הגניזה מסתתרים לעיתים פריטים בעלי ערך. בית הכנסת שלנו התרחב וחשבתי שפריטי היודאיקה יוסיפו לו הדר. ראיתי שאנשים אוהבים ומתחברים, והמשכתי לאסוף. אורחים מבחוץ נמשכים ליופי של הפריטים".

ר' יום-טוב מבקש לעורר את הציבור לחשיבות ההקפדה על הגניזה. "זקני ירושלים מספרים שבעת מגֵפה בעיר היו אוספים את כל הגניזה, עורכים הלוויה עם תזמורת וקוברים את הפריטים". לסיום הוא מצטט את ה'פלא יועץ': "כל המכבד את התורה, גופו מכובד ויזכה לכתרה של התורה. כל המרבה בכבוד הספרים ובכבוד שמים כבודו מתרבה".


ר' יום-טוב ואוצרות הגניזה (צילום: 'בחדרי חרדים')


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)