חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:06 י"א בניסן התשפ"ד, 19/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

העלויות שחייבו זירוז מיוחד
שולחן שבת


מאת: משיחת הרבי מליובאוויטש
נושאים נוספים
שיחת השבוע 1473 - כל המדורים ברצף
לקלף את השכבות החיצוניות
יש חדש
העלויות שחייבו זירוז מיוחד
צדיקים
'משהו' כעס
הכרח לזרז
האבחנה והברכה
חודש הגאולה
הנהג, האח והברכה המפתיעה
פסח שחל בשבת

פרשתנו נפתחת בהוראת הקב"ה למשה: "צַו אֶת אַהֲרֹן וְאֶת בָּנָיו לֵאמֹר". רש"י מפרש את המילה 'צו': "אין צו אלא לשון זירוז, מיד ולדורות. אמר רבי שמעון, ביותר צריך הכתוב לזרז במקום שיש חסרון כיס". כלומר, מדובר כאן במצווה הכרוכה בהוצאה ממונית גבוהה, ולכן יש צורך בדרבון מיוחד.

אך למה מצווה זו דווקא נחשבת 'חסרון כיס'? יש מפרשים התולים זאת בהיותה קרבן עולה, העולה כולו לה' ונשרף על גבי המזבח. לכן יש כאן חסרון כיס מיוחד שחייב את הציווי "צו!".

קרבן יקר?

אך ההסבר הזה אינו מספק. ראשית, מבחינת מביא הקרבן אין כל הבדל בין עולה, הנשרפת כליל, לקרבן אחר, שחלקים ממנו ניתנים לכוהנים. את חלקו שלו הפסיד בכל מקרה, ו'חסרון הכיס' שלו שווה גם בקרבנות אחרים.

שנית, אם ה'צו' אמור על קרבן עולה, מן הראוי היה לומר זאת בפרשת ויקרא, שבה כבר דובר על קרבן עולה. יתרה מזו, קרבן העולה שבפרשת ויקרא הוא עולת יחיד, ואילו כאן מדובר בעולת ציבור. חסרון הכיס של האדם הפרטי בולט יותר כשמדובר בקרבן הנתרם בשלמותו מכספו האישי, מאשר בקרבן שנתרם מכספי הציבור כולו. אם כן, ראוי היה להשמיע את לשון הציווי בפרשת ויקרא.

אש רצופה

יש לומר שהכוונה ב'צו' אינה לקרבן עולה או לקרבן אחר, אלא לתיאור המפורט של עבודת הקרבנות המופיע בהמשך. התורה מצווה: "וְהָאֵשׁ עַל הַמִּזְבֵּחַ תּוּקַד בּוֹ, לֹא תִכְבֶּה". בהמשך מובאים תיאורים נוספים לאש שבערה על גבי המזבח בלי הפסקה.

אומר על כך רש"י: "ריבה כאן יקידות הרבה: 'על מוקדה', 'ואש על המזבח תוקד בו', 'והאש על המזבח תוקד בו', 'אש תמיד תוקד על המזבח' – כולן נדרשו במסכת יומא". כלומר, אש גדולה בערה על המזבח ברציפות. לא רק מערכת עצים אחת בערה, אלא היו כמה מערכות לתחזוק האש.

הכיס נחסר

משאבים רבים נדרשו כדי שהאש תבער במלוא העוצמה, בלי הרף, עשרים וארבע שעות ביממה, כל השנה. היה צורך בעצים רבים, ובתחזוקה מתמדת של המערכות, הן בהבערתן הן במלאכת הוצאת הדשן. ברור אפוא שזו הוצאה כספית כבדה, שבלי ספק גרמה ל'חסרון כיס' ניכר, הרבה יותר מעלות קרבן של אדם יחיד.

העלויות הכבדות האלה באות לידי ביטוי בהגדרה 'חסרון כיס'. כאשר אומרים 'חסרון ממון', ייתכן שזו עלות מינימלית, שכן גם פרוטה נחשבת ממון. אולם חסרון 'כיס' משמעו שהעלויות גבוהות כל-כך, עד שה'כיס' עצמו נחסר. כדי להתמודד עם חֶסֶר זה הורה הקב"ה למשה: "צו את בני ישראל" – וזירזם.

(התוועדויות תשד"מ, כרך ב, עמ' 1213)


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)