חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:05 י"ב בניסן התשפ"ד, 20/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

הסגולות של מצוות תפילין
שולחן שבת


מאת: משיחת הרבי מליובאוויטש
נושאים נוספים
שיחת השבוע 1445 - כל המדורים ברצף
תיקון מתוך אור ושמחה
יש חדש
הסגולות של מצוות תפילין
הבעל-שם-טוב
מקור המחשבות
לעמול על האמת
התקיעות שהכריעו
שאלה בהיכל המשיח
מעורר הסליחות
עדיפות במתן צדקה

בפרשתנו נכתב: "וְרָאוּ כָּל עַמֵּי הָאָרֶץ כִּי שֵׁם ה' נִקְרָא עָלֶיךָ – וְיָרְאוּ מִמֶּךָּ". מזה לומדת הגמרא ש"התפילין עוז הם לישראל", ורבי אליעזר מפרש שהפסוק מדבר על תפילין של ראש, שבכוחן להפיל פחד על אויבי ישראל.

נוסף על כך יש למצוות תפילין סגולה לאריכות ימים, כדברי הגמרא במסכת מנחות: "כל המניח תפילין מאריך ימים". לנוכח הסגולות המיוחדות האלה של מצוות תפילין נשאלת שאלה: מכיוון שנשים אינן מניחות תפילין, האם ניטלות מהן הסגולות האלה של הטלת פחד על האוייב ואריכות ימים?

כאב השכינה

ההסבר לכך טמון במשנה במסכת סנהדרין, העוסקת במתן עונש מוות לחוטאים. רבי מאיר אומר שם: "בזמן שאדם מצטער, שכינה מה לשון אומרת? – קלני מראשי, קלני מזרועי". מפרש רש"י: "ראשי כבד עליי וזרועי כבד עליי".

מדובר כאן בחוטא חמור שנתחייב מיתה, חס ושלום. ובכל-זאת צערו של האדם גורם צער גדול לשכינה, עד שהיא אומרת שה'ראש' וה'זרוע' של הקב"ה כביכול כבדים עליו.

תפילין של הקב"ה

המפרשים מסבירים שהראש והזרוע קשורים עם מצוות תפילין, שכן מניחים אותן על הראש ועל הזרוע. חז"ל אומרים שגם הקב"ה מניח תפילין כביכול, אולם בתפילין שלנו כתוב שבחו של הקב"ה ("שמע ישראל... ה' אחד") ואילו בתפילין של הקב"ה כתוב שבחו של עם ישראל: "וּמִי כְּעַמְּךָ יִשְׂרָאֵל גּוֹי אֶחָד בָּאָרֶץ".

וכשם שהנחת התפילין שלנו נעשית על הזרוע והראש, כך גם הקב"ה 'מניח' את התפילין שלו על 'ראשו' ו'זרועו'. לכן כאשר יהודי נענש חש הקב"ה 'כאב' בזרועו ובראשו, שהרי בתפילין נכתב "ומי כעמך ישראל", ואילו כעת מתרחש ההפך משבחם של ישראל.

הגברים מוציאים ידי חובה

נמצא שאף שנשים אינן מניחות תפילין, הרי בתפילין של הקב"ה אין הבדל בין גברים לנשים. הפסוק "ומי כעמך ישראל" כולל את כל בני ישראל, גברים ונשים כאחד, וכאשר אדם מישראל נענש, גבר או אישה, הקב"ה כואב ומתייסר ב'ראשו' ובזרועו', מקומן של התפילין.

כי העניין הרוחני של התפילין קיים גם אצל הנשים, אלא שהן אינן צריכות לקיים בעצמן את המצווה והן יוצאות ידי חובתן על-ידי הנחת התפילין של הגברים. כך מסביר האריז"ל באשר לכל המצוות שנשים פטורות מהן, שאין הכוונה שהמצוות האלה חסרות אצלן, אלא שהן זוכות לכל השפע הרוחני של המצוות האלה על-ידי שהגברים מקיימים את המצוות האלה. וכך גם בעניין מצוות התפילין הנשים זוכות לכל הסגולות של המצווה, הן לאריכות ימים הן להפלת מורא על אויבי ישראל.

(תורת מנחם כרך נא, עמ' 84)


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)